Skip to main content

Echtscheiding / verbreking samenwoning of geregistreerd partnerschap

De meeste mensen die willen scheiden willen die scheiding vooral goed, eerlijk en praktisch regelen. Zonder de emoties nog hoger op te laten lopen. Als Echtscheidingsnotaris hebben wij ons gespecialiseerd in het adviseren bij echtscheiding. Wij kunnen helpen bij het vinden van een nette oplossing, die past bij de situatie en aansluit bij de geldende regels.Onze taak daarbij is om mensen juist in de moeilijke echtscheidingsperiode te begeleiden bij hun juridische en praktische regelingen. Zo worden nieuwe conflicten voorkomen.
Een notaris is onafhankelijk en kan het beste bereiken voor beide cliënten. Dat er steeds meer mensen gebruik maken van onze deskundigheid bij het afwikkelen van een echtscheiding, is daarom een positieve ontwikkeling. En ook een logische: zij hoeven maar naar één loket, want bij de notaris is niet alleen de scheiding in goede handen, ook de afwikkeling ervan. Immers zal uiteindelijk de akte van verdeling (van bijvoorbeeld de gezamenlijke woning) toch ook bij een notaris getekend moeten worden.
Wie gaat scheiden, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Onze cliënten hoeven zich over de zakelijke aspecten niet druk te maken. Wij regelen alles rondom de scheiding. Wij nemen hen de zorg uit handen. Dat geeft opluchting.

Online scheiden? In een paar klikken uit elkaar? Kon het maar!

Echtscheiding zonder conflict

Voordat een echtscheiding rond is, moet er veel geregeld worden. Er moeten afspraken worden gemaakt over de kinderen als die er zijn en over wat er gebeurt met de woning. De verdeling van allerlei bezittingen komt aan de orde en de splitsing van pensioenrechten. Misschien is het nodig om afspraken te maken over alimentatie en ga zo maar door. Deskundig advies over de meest geschikte oplossing, toegespitst op de situatie, kan dat allemaal veel makkelijker maken. En als men het samen eens is, legt de notaris de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Dan is de kans klein dat er later toch misverstanden ontstaan.

Echtscheiding en kinderen

Kinderen kunnen grote schade ondervinden als de ouders blijven vechten. Hoe minder het verdriet en de boosheid over de scheiding invloed hebben op de omgang met de kinderen, hoe beter het is. Samen met de notaris worden afspraken gemaakt over:

Ouderschapsplan

Het ouderschapsplan bevat de afspraken die men over de kinderen heeft gemaakt. De Echtscheidingsnotaris kan daarover adviseren. In het ouderschapsplan wordt bijvoorbeeld de toekomstige woonsituatie van de kinderen beschreven, door de week, in weekends en bij bijzondere gelegenheden. Er staat ook de taakverdeling in met betrekking tot de zorg voor de kinderen, en welke ouder welke kosten betaalt en op welke manier (als kinderalimentatie, rechtstreekse betalingen voor studie, vakanties etc.). Ook over de opvoeding en huisregels, over vakanties, school en medische kwesties kan het ouderschapsplan afspraken bevatten.

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer samen in een huis wonen toch in min of meer gelijke mate hun kind(eren) verzorgen en opvoeden. Meestal betekent dit dat een kind ongeveer de helft van de tijd bij elk van de ouders woont.

Omgangsregeling

Het alternatief voor co-ouderschap is dat een van de ouders de zorg en opvoeding van het kind op zich neemt en er een omgangsregeling met de andere ouder wordt afgesproken. Want een kind heeft wettelijk recht op contact met beide ouders, zolang dat enigszins gaat. Komt men er samen niet uit, dan stelt de rechter een omgangsregeling vast.

Echtscheiding en wonen / huis

Een scheiding betekent dat één of beiden het huis uit zal gaan. Heeft men kinderen, dan speelt hun belang ook een grote rol bij de besluiten die men gaat nemen. Wij kunnen helpen met het nemen van beslissingen over uw woonsituatie. Als notariskantoor hebben wij grote deskundigheid op het gebied van huis, financieringsvormen en hypotheek. Wij kunnen alle formaliteiten verzorgen als het huis moet worden overgedragen of de hypotheek wijzigt.

Bij een huurhuis zal men in onderling overleg moeten afspreken wie de huur voortzet. Als men samen gehuurd heeft, dan zal de verhuurder dat meestal niet kunnen weigeren. In andere situaties gelden wettelijke regels, die per situatie verschillen.

Alternatieven

Soms lukt het niet goed om in de dure tijd van de scheiding de financiering van het huis rond te krijgen. Toch is men het er wellicht over eens dat één van beiden in het huis blijft wonen. In dat geval kunnen er nog wel andere constructies zijn om dat mogelijk te maken. Maar die zijn altijd afhankelijk van individuele situatie. Wij hebben ervaring met alternatieve mogelijkheden.

Om de kwaliteit van ons werk op hoog niveau te houden zijn wij aangesloten bij de volgende organisaties:  

Meer informatie vindt u in één van deze brochures . U kunt natuurlijk ook vrijblijvend bellen: 0543 548888.

Familiezaken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

0543 - 548 888 (Locatie Winterswijk)

0544 37 38 75 (Locatie Lichtenvoorde)

info@hobbelinkenbuitink.nl

Afspraak maken