Skip to main content

Testament

Er zijn leukere onderwerpen om over na te denken. Toch is het goed om nu vast na te denken wat er na een overlijden moet gebeuren. Een testament stelt u op voor “later”. Als u minderjarige kinderen heeft is dit zeker van belang, bijvoorbeeld om de voogdij te regelen.

Binnen de kaders van het erfrecht kunt u nu vast bepalen hoe te zijner tijd uw nalatenschap verdeeld gaat worden. Zo heeft u zelf zeggenschap over wat er na uw dood met uw bezittingen gebeurt. Met een goed testament kan veelal op de erfbelasting bespaard worden. Wij adviseren u graag en helpen u bij een testament op maat.

Moet ik een testament laten opstellen?

Bij de keuze om een testament te maken spelen naast persoonlijke overwegingen ook juridische en fiscale gevolgen een rol. Wat de beste keuze is, hangt ook af van uw persoonlijke en financiële omstandigheden. Het is van belang om dit goed met onze deskundigen door te spreken.

Een veelgenoemde reden om een testament op te stellen is dat mensen willen dat er geen ruzie binnen de familie ontstaat bij de verdeling van de erfenis. Met een testament houdt u de regie over wat er gebeurt met uw bezittingen als u overlijdt.

Veelgenoemde redenen om een testament op te stellen:

In de volgende situaties kan het verstandig zijn een testament op te maken. Dit is geen volledige lijst, maar het betreft veelgenoemde redenen:

  • U wilt andere erfgenamen benoemen of een andere verdeling aanhouden dan die genoemd is in de wet. U mag iedereen aanwijzen als erfgenaam, dus ook een goede vriend, een vereniging of een goed doel.
  • U wilt belastingbesparende regelingen opnemen, zodat de te betalen erf- en inkomstenbelasting voor uw erfgenamen zo gunstig mogelijk uitpakt.
  • U wilt dat uw erfenis alleen voor uw eigen kinderen bestemd is. In dat geval kunt u een “uitsluitingsclausule” laten opnemen. Hierin staat dat uw erfgenamen hun erfenis niet hoeven te delen met hun (ex-)partners.
  • U of uw partner heeft kinderen uit een eerdere relatie of er zijn binnen de familie problemen.
  • U wilt naaste familie onterven. Gaat het om uw kinderen of kleinkinderen dan houden zij wel recht op hun “legitieme portie”. Ook bestaat de mogelijkheid om uw partner te onterven, maar deze houdt wel recht op passende verzorging.
  • U kunt één of meer personen benoemen die de voogdij voor uw minderjarige kind(eren) op zich nemen.
  • U kunt in uw testament bewind opnemen voor erfgenamen die te jong zijn of die niet in staat zijn om zelf de verantwoordelijkheid voor hun financiën te dragen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij  ziekte, verminderd geestelijk vermogen of (gok)verslaving.
  • U of uw partner heeft een eigen bedrijf en wilt de bedrijfsopvolging regelen.
  • U kunt in uw testament een executeur aanwijzen die de regelingen in het testament gaat uitvoeren.

Doe hier de online testamentcheck.

Familiezaken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

0543 - 548 888 (Locatie Winterswijk)

0544 37 38 75 (Locatie Lichtenvoorde)

info@hobbelinkenbuitink.nl

Afspraak maken