Skip to main content

Huwelijk / geregistreerd partnerschap

Sinds 1 januari 2018 is de wetgeving met betrekking tot het huwelijk veranderd. Wie voortaan gaat trouwen, trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen maar in een beperkte gemeenschap van goederen.

Dit betekent dat er voortaan minder in de gemeenschap van goederen valt. Alleen bezittingen en schulden die partners samen opbouwen vallen in de beperkte gemeenschap van goederen. Bij een scheiding hoeven schenkingen en erfenissen niet meer gedeeld te worden.

Het wordt er niet makkelijker op, want door de nieuwe regels zijn er meer uitzonderingen. Het is voortaan belangrijk dat bruidsparen zich oriënteren op de juridische en financiële gevolgen van het huwelijk. Onvoldoende stellen zijn zich bewust van de gewijzigde regels.

Administratie

Bij trouwen gaat het om romantiek. Bij scheiden gaat het om geld. Daarom is het belangrijk om voor het huwelijk goed vast te leggen welke bezittingen en schulden je allebei hebt. Dit kan ook gelden bij overlijden van de partner. Om te kunnen aantonen dat bepaalde bezittingen uw persoonlijk eigendom zijn, is het van belang om een goede administratie bij te houden. Zonder bewijs van eigendom worden persoonlijke spullen toch tot het gemeenschappelijk vermogen gerekend.Het is verstandig om dit in overleg met een notaris vast te leggen.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden

Wilt u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bezittingen of schulden apart houden? Dan gaat u naar de notaris voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Deze situatie verandert niet door de nieuwe wet. Ook kunt u nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Hiervoor kunt u ook bij de notaris terecht. 

Familiezaken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

0543 - 548 888 (Locatie Winterswijk)

0544 37 38 75 (Locatie Lichtenvoorde)

info@hobbelinkenbuitink.nl

Afspraak maken