Marktontwikkelingen, vermindering van handelsbarrières, one-stop-shopping. Er zijn allerlei oorzaken van het toenemend aantal fusies in de afgelopen decennia. Er zijn vele soorten fusies en juridisch bezien zijn ze allemaal verschillend. De bedrijfsfusie: één van de fusiepartners neemt de activa en passiva van een ander bedrijf over.
De aandelenfusie: de ene vennootschap verkrijgt tegen uitreiking van eigen aandelen, aandelen in een andere vennootschap.
Bestuurlijke fusies vinden veel plaats in het onderwijs en bij zorginstellingen, waarbij alle activa en passiva tezamen met het bestuur over de betreffende instelling worden overgedragen.
De juridische fusie waarbij, met inachtneming van zeer strikte voorwaarden, één of meer verdwijnende rechtspersonen volledig opgaan in een verkrijgende rechtspersoon. De juridische fusie en splitsing kunnen prachtige middelen zijn in het kader van uitbouw of herstructurering van uw onderneming. Aangezien dit ingewikkelde zaken zijn, is een actieve rol voor de notaris weggelegd. Hobbelink & Buitink is u hierbij graag van dienst.